2014. augusztus 25., hétfő

Ice Bucket Challenge

Mielőtt azt hinnétek, hogy engem is kihívtak, közlöm, hogy nem, csak szeretnék egy kis felvilágosítót tartani.

EMBEREK!!! HELLÓ!!
Az ICB NEM csak egy szórakozás, és játék, amiben az emberek nyakon öntik magukat egy vödör jeges vízzel az élvezet miatt! Az Ice Bucket Challenge az adományozásról szól, nem arról, hogy unalomból kihívjuk egymást, és jót röhögünk a másikon, ha megcsinálja. Ezt az egész őrületet a sztárok kezdték kel, méghozzá jótékony célból, nem azért hogy kikapcsolódjanak a nagy munka közben. A jegesvödör kihívás lényege, hogy aki elfogadja, az igen tényleg egy vödör jeges vizet önt a nyakába, de ha nem fogadja el, akkor adományoznia kell egy bizonyos összeget az ALS alapítvány részére. Persze a sztárok, akik elkezdték, és a sztárok, akik folytatták, mind meg is csinálták a feladatot is, és adományoztak is! Az összeg az amerikai ALS Ice Bucket Challenge esetében minimum 100 dollár. Persze ezzel nem arra célzok, hogy itt Magyarországon is ragaszkodni kellene ehhez az összeghez, de ha már mégis megcsináljátok, és nem adományoztok, legalább a videóitokban pár szót szólhatnátok az ALS-ról..

Mi is az az ALS?

Az ALS (azaz amiotrófiás laterálszklerózis) az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegződő agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó neurológiai betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek.

Okai:
Az ALS az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős ("motoros") neuronok halálát jelenti. Motoros sejtek az agyban és a gerincvelőben is találhatók. ALS esetén a neuronok pusztulása a központi idegrendszer mindkét részében bekövetkezik. A beidegzésük elvesztése és részben a mozgáshiány miatt az izmok elsorvadnak.

Az ALS pontos okát nem ismerik. 

Gyógyulási esélyek:

Az ALS nem gyógyítható, végzetes betegség. Az orvostudomány és társtudományok célja az elviselhető, emberhez méltó életminőség és gondoskodás biztosítása.

Tudom, hogy az adományozás nem megoldható minden esetben, és erre nem is kötelezhetlek titeket, akik megcsináljátok ezt a kihívást, de arra szeretném tényleg felhívni a figyelmeteket, hogy amúgy szabályai is vannak ennek a "játéknak". 

Szabályai:



1. Találj célt!
A legfontosabb: ne céltalan magamutogatás legyen a az akciód, inkább találj valami fontos ügyet, amire fel szeretnéd hívni a figyelmet, és amely számára szívesen juttatsz pénz adományt! Az amcsi sztárok a ALS-ben szenvedő betegeket támogatják. Te hozzájárulhatsz a kórházban huzamosabb ideig ápolt gyerekek életének jobbá tételéhez, támogathatsz rákkal kapcsolatos alapítványt, állatvédő szervezetet, vagy bármi mást, amit fontosnak tartasz. Fontos: a videóban meséld el, mi a nemes ügy, ami mellé álltál.

2. Egy-egy résztvevő három(!!) másikat jelölhet meg, akiknek illő elfogadniuk a kihívást. A külföldi "szabály" úgy szól, hogy csak annak kell perkálnia, aki nem vizeskedik, ám azok a hírességek, akik megcsinálták a jeges produkciót, mind-mind adakoztak is. Önként.Tökjófejségből.

3. A kihívás után mindenkinek 24 órája van teljesíteni a feladatot. A jó tetteken nem szabad sokáig gondolkodni: csinálni kell, és kész.

4. A teljesítésről készített videót mielőbb told fel valamelyik megosztóra, leginkább a YouTube-ra, és mindenképp juttasd el az általad kihívottakhoz is, hiszen nem biztos, hogy maguktól belebotlanának.

És akkor pár híresség akik megcsinálták:

1. Justin Timberlake:


2. Niall Horan: 


3. Liam Payne:


4. Harry Styles:


5. Louis Tomlinson: 

6. Mark Zuckerberg:


7. Kristen Steward: 




8. Kállay Saunders András(AKI MÉG BESZÉDET IS MOND MELLÉ!)

9. Macklamore: 



10. David Becham: 


Csak, hogy pár ismertebb sztárt felsoroljak, akik meg is csinálták ÉS adakoztak is. Remélem azért minél több emberhez eljut ez a kis információ, és legalább a célról szólnak néhány szót! 

Ezen a csatornán megtalálhatjátok szinte az összes sztárt aki megcsinálta az Ice Bucket Challenget:
https://www.youtube.com/channel/UCgeZNrnS0n3CYXXcnxVYyxw/videos
 David Beckham